5 najpopularnijih načina za topljenje masti! - Iz Prirode
dijetetski-plan-stiker

5 najpopularnijih načina za topljenje masti!

Interminentni post je jedan od najpopularnijih trendova današnjice što se tiče niše aktivnog gubljenja kilograma i izuzetno brzog načina za topljenje masti. Naime, pored toga što interminentni post vam pomaže da izgubite višak kila, istopite neželjene naslage i masti, ova metoda značajno poboljšava metaboličko zdravlje, te određena istraživanja demonstriraju da čak produžava i životni vijek!

U ovom članku, pročitajte podrobnije o interminentnom postu kao metodi za aktivno mršanje, te upoznajte se sa 5 najpopularnijih načina kako prakticirati interminentni post u vašem dnevnom rasporedu!

 

16/8 interminentni post

16/8 metoda interminentnog posta je najzastupljenija i najučestalija metoda, većinski zato što je najlakše uklopiti u vaše dnevne obaveze. Ova metoda uključuje post od 13 do 16 sati (najbolje bi bilo 16 sati) te ograničavanje objedovanja u okviru od 8 do 10 sati (8 sati je preporučeno za najbolji efekt).

Ono što je zanimljivo jeste da možete uključiti dva, tri pa čak i više manjih obroka u okvir od 8 sati kada možete jesti. Prednost ove metode jeste da može biti vrlo jednostavna za izvesti – posebice u slučaju ukoliko ne jedete ništa nakon večere te preskočite doručak!

Na primjer, ukoliko vaš posljednji obrok završite u 20:00, vaš post se završava tačno u podne naredni dan. Naravno, u okviru posta možete konzumirati kafu, vodu i ostale niskokalorijske napitke koji vam mogu pomoći da prebrodite post, odnosno da vas ‘napune’ da ne osjećate glad.

devojka-na-dijeti

5:2 interminentni post

5:2 interminentni post je također vrlo zanimljiva metoda za gubljenje viška kilograma te aktivno topljenje masti. Naime, ova metoda propagira princip normalnog unosa kalorija kroz 5 dana sedmično, te restriktovanje unosa kalorija na 500 (žene) do 600 (muškarci) kalorija kroz dva dana sedmično.

Prema Majklu Mozleju, koji je inače kreator ove metode, najispravniji 5:2 interminentni post bi bio u ponedjeljak i četvrtak kada bi se trebali ograničiti na unos od 500/600 kalorija za najbolji efekt!

Eat-Stop-Eat metoda

Eat-Stop-Eat metoda je popularizovana od strane Brad Pilona, američkog fitnes eksperta, koji vjeruje da ova metoda interminentnog posta može donijeti vrlo značajne rezultate u vrlo kratkom vremenu. Naime, ova metoda je vrlo slična 5:2 interminentnom postu – bitna razlika je da, umjesto dva dana unošenja male količine kalorija, ispostite samo jedan cijeli dan!

Naravno, dopušten je unos kafe, vode i ostalih niskokalorijskih napitaka. Također, bitno je naglasiti da je od velike važnosti da jedete kvalitetno tokom ostalih dana kada ne postite – obzirom da je ova metoda vrlo naporna za većinu ljudi.

Naizmjenični interminentni post

Naizmjenični interminentni post je vrlo aktivna i efektivna metoda koja nalaže post svaki drugi dan, u kojem je dopušteno da unosite 500-700 kalorija, što omogućava izuzetno brzo mršanje i topljenje masnih naslaga. Naravno, ova metoda nije preporučena za početnike!

Ratnička dijeta

Ovaj sistem interminentnog posta je smišljen od strane Ori Hofmeklera te nalaže konzumiranje sirovog voća i povrća tokom dana, te jedan veliki obrok navečer. Faktički, ova metoda vam omogućava da tehnički postite svaki dan te imate okvir objedovanja od samo 4 sata. Također, ova metoda nije preporučena za početnike!


Interminentni post je vrlo aktuelan trend u svijetu fitnesa i bodybuildinga jer daje izuzetno povoljne rezultate u relativno kratkom vremenskom periodu. Takođe, ovaj trend je zavladao i među ‘rekreativcima’ koji su bili spremni da se okušaju kroz interminentni post, također uz vrlo dobre rezultate. Stoga, aktivno mršavljenje uz interminentni post je vrlo preporučeno uz kvalitetan unos kalorija na dane kada ne postite. Ukoliko se odlučite na neku od navedenih metoda interminentnog posta, pokušajte da se pridržavate dijete koliko je to moguće – te će rezultati doći izuzetno brzo i primjetno!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku