Alternativne terapije za dijabetes vs. Konvencionalne terapije – sve što morate znati! - Iz Prirode
terapija-za-dijabetes-featured-image

Alternativne terapije za dijabetes vs. Konvencionalne terapije – sve što morate znati!

Diabetes Mellitus je metabolički poremećaj koji karakterizira hiperglikemija, abnormalni metabolizam lipida i proteina, zajedno sa specifičnim dugoročnim komplikacijama koje utječu na mrežnicu, bubreg i živčani sistem. Dijabetes melitus ima značajan utjecaj na zdravlje, kvalitet života i očekivano trajanje života pacijenata, kao i na zdravstveni sistem. Kvalitet života dijabetičara s kroničnom i teškom hiperglikemijom je negativno pogođen. Karakteristični simptomi umora i letargije mogu postati ozbiljni i dovesti do smanjenja radnog učinka kod odraslih i povećanja pada kod starijih osoba.

 

Konvencionalne terapije za dijabetes

Opći konsenzus o liječenju dijabetesa tipa 2 je da upravljanje životnim stilom prednjači u opcijama terapije. Pored vježbanja, kontrole tjelesne težine i medicinske prehrambene terapije, oralni lijekovi za snižavanje glukoze i injekcije insulina su uobičajene terapije.

oralni-lekovi-za-dijabetes

Oralni lijekovi za snižavanje glukoze

Pet klasa oralnih sredstava odobreno je za liječenje dijabetesa. Oralna terapija je indicirana kod svih pacijenata kod kojih dijeta i vježbanje ne postižu prihvatljivu kontrolu glikemije. Iako je početni odgovor možda dobar, oralni hipoglikemijski lijekovi mogu izgubiti na svojoj efikasnosti kod značajnog procenta pacijenata. Kategorija lijekova uključuje sulfonilurea, bigvanid, inhibitor alfa-glukozidaze, tiazolidindion i meglitinid.

Inzulin

Inzulin se obično dodaje oralnom sredstvu kada je kontrola glikemije suboptimalna pri maksimalnoj dozi oralnih lijekova. Povećanje tjelesne težine i hipoglikemija česta su nuspojava insulina. Energično liječenje insulinom može takođe dovesti do povećanja aterogeneze.

 

Alternativne terapije za dijabetes

Bez obzira na vrstu dijabetesa, pacijenti moraju kontrolirati razinu glukoze u krvi lijekovima i / ili pridržavajući se programa vježbanja i dijetetskog plana. Zahvaljujući modernizaciji načina života dijabetes melitus tipa 2 postaje glavni zdravstveni problem u zemljama u razvoju. Ograničenje trenutno dostupnih oralnih antidijabetičkih sredstava bilo u pogledu efikasnosti / sigurnosti, zajedno sa pojavom bolesti u globalnoj epidemiji, podstaklo je alternativnu terapiju koja dijabetesom može upravljati efikasnije i sigurnije. Neke od najznačajnijih metoda navodimo ispod.

praktikovanje-joge-vani

Joga

Joga je psihološki, fizički i duhovni režim vježbanja koji se proučava već nekoliko decenija zbog uloge u liječenju nekoliko hroničnih bolesti, uključujući hipertenziju, astmu, gojaznost i psihijatrijske bolesti. Pored toga, joga je proučavana za kontrolu i simptoma i komplikacija povezanih sa dijabetesom melitusom tipa 2. Rezultati ovih studija sugeriraju statistički značajnu ulogu joge u dijabetesu.

Terapija masažom

Masažna terapija mogla bi se uklopiti u opuštajuću terapiju, ali ona služi i drugoj svrsi koja može biti posebno korisna za ljude koji pate od dijabetesa. Masaža se preporučuje kod dijabetesa gotovo 100 godina. Tri objavljena rezultata dva ispitivanja i jedno neobjavljeno preliminarno istraživanje ispitivali su pozitivan efekat masaže na normalizaciju glukoze u krvi. Jedno ispitivanje takođe procjenjuje poboljšanje u 56% slučajeva dijabetičke neuropatije donjih ekstremiteta sinkardijalnom masažom.

Akupunktura

Akupunktura može biti efikasna u liječenju ne samo dijabetesa već i u prevenciji i upravljanju komplikacijama bolesti. Izvještaj u časopisu tradicionalne kineske medicine iz 1994. godine služi kao model učinka akupunkture na dijabetičare. Akupunktura može djelovati na gušteraču kako bi pojačala sintezu insulina, povećala broj receptora na ciljne ćelije i ubrzala iskorištavanje glukoze, što rezultira smanjenjem šećera u krvi.

 

Zaključak

Ukoliko želite da probate neki alternativni pristup liječenju dijabetesa te regulisanju nivoa šećera u krvi, navedene metode su najbolje metode za to! Pokušajte sa jogom, masažom ili akupunkturom da prirodno regulišete nivo šećera u krvi – te da prepoznate koji metod najbolje radi za vas! Ukoliko vam ne odgovaraju ove tradicionalne metode, držite se konvencionalnih metoda poput lijekova i inzulina!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku