Borba sa celulitom: Kako izaći na kraj kao pobjednica! - Iz Prirode
zena-pokazuje-celulit

Borba sa celulitom: Kako izaći na kraj kao pobjednica!

Žene puno ćešće pate od celulita nego muškarci – jedno istraživanje smatra da otprilike 80% žena od cijele svjetske populacije ima problem sa viškom naslaga masnoće uzrokovane masom različitih unutrašnjih i vanjskih faktora. Jedan od glavnih razloga jesu hormoni estrogena, koji su primarno ženski hormoni, iako i muškarci imaju određeni nivo hormona estrogena u tijelu.

 

Kako nastaje celulit?

Pojava celulita je vezana za vezivno tkivo – kako žensko tijelo stari, ono proizvodi manje estrogena, što direktno dovodi do relativno slabije cirkulacije te manjka kolagena koji je bitan za čvrstoću i kvalitet kože. Sve ovo slabi vezivno tkivo koje biva pritiskano od strane masnih naslaga što dovodi do efekta ‘narandžine kore’, odnosno naboranog izgleda kože u određenim predjelima, većinom zadnjice, butina, bokova i stomaka. Naravno, bitno je istaknuti da genetika igra bitnu ulogu u stvaranju celulita u tijelu, gdje neke žene imaju veću predispoziciju za celulit, a neke manju – to znači ukoliko vam bližnje ženske osobe u porodici imaju celulit, velika je vjerovatnoća da i vi imate šansu da ćete dobiti celulit.

 

Rješenja protiv celulita

Celulit je problematičan, ali nije nerješiv. Na tržištu postoji veliki broj anti-celulitnih krema, koje uglavnom “rade posao”. A ukoliko se odlučite za liposukciju, koja je sad moderna kozmetička operacija izbacivanja masnih naslaga iz tijela, ova opcija je izuzetno skupa (2000-5000 eura), te vam ne garantuje da se masne naslage neće vratiti kroz određeni period. Dodatne metode u borbi protiv celulita i masnih naslaga ukljućuju endermologiju, filere, masaže i lasere – ali ovo opet nisu dugotrajne solucije za celulit.

 

Prirodne metode u borbi protiv celulita

Najpametnija metoda rješavanja celulita je ujedno i prirodna metoda koja nije invazivna ni bolna, ali zahtijeva predanost i rigoroznost – a to su redovan trening i zdrava ishrana. Naravno, do rezultata nećete doći odmah kao što bi to bilo kod liposukcije, endermologije ili lasera – ali dugotrajno gledajući, ova opcija je najbolja na duge staze. Istezanje, HIIT trening te joga dovode do ispravljanja i zatezanja kože te jačanja mišića, što direktno utiče na uklanjanje celulita. Ipak, ni trening sam po sebi nije dovoljan – ishrana mora pratiti trenažni proces. Stručnjaci preporučuju hranu koja je bogata vlaknima te vodom poput zelene salate, lubenice, krastavaca, brokule, paradajza, itd. Ove namirnice značajno podstiču vezivno tkivo koje ojačava te postaje elastičnije.

ravna-koza-bez-celulita

Samim tim, trening i zdrava ishrana su najprirodniji i najjeftiniji zahvat koji možete napraviti u slučaju celulita, ali donosi rezultate koji su održivi i dugoročni. Zaboravite na skupe operacije koje imaju nuspojave te nemaju dugotrajne rezultate. Ulažite u sebe i svoje zdravlje, te će rezultati u vidu uklanjanja celulita doći sami po sebi!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku