Da li akne na licu i tijelu upozoravaju na druge bolesti? - Iz Prirode
cura-istiskuje-akne-na-licu

Da li akne na licu i tijelu upozoravaju na druge bolesti?

Šta su akne i bubuljice?

Akne i bubuljice nisu nikog zaobišle u jednom periodu života, posebice u pubertetu. Svi ih znamo kao neprijatne, bolne izrasline na koži koje mogu sadržavati gnoj i izazivati rupe na licu. Pored toga, moderna istraživanja pokazuju da akne mogu definitivno biti povezane sa drugim oboljenjima, anomalijama i nedostacima u ostalim dijelovima organizma.

Vrste akni

Akne možemo podijeliti u tri osnovne grupe:

  • Bijele akne – bezbolne, te ukazuju na začepljenost pora
  • Crvene akne – bolne, te praćene svrbežom koji ukazuje na upalu kože lica
  • Gnojne akne – bolne i dugotrajne akne koje ukazuju na potencijalnu infekciju kože lica

Akne se generalno mogu nalaziti bilo gdje na tijelu, ali su najčešće na licu, vratu, prsima i leđima – oviseći o zoni u kojem se nalaze, akne impliciraju potencijalne probleme.

Zona čela

Većina ovih akni dolazi od bakterijskog porijekla te implicira relativno nezdravu ishranu, nenaspavanost ili lošiju higijenu. Rješenje za ovu zonu akni jeste pojačana hidratacija te čišćenje lica, da bi toksine izbacili napolje. Predlaže se i umanjeni unos ugljikohidrata te vještačkih šećera, poput sokova, slatkiša, itd. Naravno, ovaj tip akni može se pojaviti i od prljave i duže kose, tako da je bitno i obratiti pažnju na higijenu lica i kose.

akne-na-celu

Zona između obrva

Pojavljivanje akni i bubuljica u ovoj zoni implicira potencijalne probleme sa jetrom – u slučaju prekomjernog konzumiranja alkohola i transmasti. Rješenje je jednostavno – prestanite konzumirati alkohol i transmasti!

Zona ispod i oko očiju

Akne koje se pojavljuju u ovoj zoni impliciraju probleme sa bubrezima i jetrom, najčešće zbog visokog nivoa masti u krvi te povišenog nivoa znojnih žlijezda.

akne-oko-ociju

Nos

Akne u području nosa mogu implicirati na probleme sa srcem, te se najčešće vežu za povišen krvni pritisak, koji izaziva jače mašćenje kože u rejonu koji je već izuzetno mastan. U ovom slučaju, preporučen je pojačan unos vitamina B6 i B12 koji pozitivno djeluju na uklanjanje toksina iz tijela, odnosno iz kože. Specifično, preporučen je unos zelenog povrća, poput špinata, brokule, salate, itd.

akne-na-nosu

Brada

Akne na bradi impliciraju na probleme sa reproduktivnim organima te hormonalnu neravnotežu, te može biti mnoštvo uzroka. Kod žena, vrlo često se pojave akne i bubuljice prije dobijanja menstruacije te u trudnoći, ali dodatni uzroci mogu biti loša ishrana, stres i nedostatak sna. U ovom slučaju se preporučuje bolja ishrana, tj. smanjen unos šećera te pojačan san.

Vrat (ispod brade)

U slučaju akni na vratu ispod brate, potencijalni povezani problemi su sa želucem i probavnim sistemom – mogući su gasovi, nadutost i začepljenost crijeva. Preporučen je pojačan unos namirnica koje su bogate vlaknima poput celera, mrkve, tikvica, žitarica itd.

Vrat

Poremećaj u hormonalnom balansu dovodi do akni na vratu – te potencijalni drugi uzroci mogu biti znojenje, odjeća, ali i različiti proizvodi za njegu lica i kose.

Obrazi

Akne u predjelu obraza su povezane sa određenim problemima sa respiratornim sistemom – te se pojavljuju pretežno kod pušaća, iz razloga jer pušenje isušuje kožu te crpi kiseonik iz kože.

Uši

Akne na ušima su direktno povezane sa radom bubrega te impliciraju na značajan problem – dehidrataciju tijela. Solucija je jednostavna – pijte više vode!

Zaključak

Akne se mogu javiti i u predjelima: ramena, leđa, ruku, grudi, stomaka, prepona, zadnjice, nogu. U svi tim slučajevima moguće je napraviti paralelu sa nekim od procesa koji se odvijaju daleko od očiju – unutar organizma. U svakom od njih radi se o nekom nedostatku ili anomaliji, uglavnom vezanim za nedovoljnu količinu vitamina, deficijenciju neke vrste, ili jednostavno nepravilnim održavanjem higijene. Obratite pažnju na sve simptome i pratite ritam svog tijela. Jednog dana će vam biti zahvalno.

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku