Imate neugodan zadah? Evo objašnjenje zašto! - Iz Prirode
covjek-s-neugodnim-zadahom

Imate neugodan zadah? Evo objašnjenje zašto!

Neugodan zadah može biti problematičan, posebno zato što izaziva neugodne situacije za vas i druge.. Postoji mnogo opcija kako ukloniti neugodan zadah, poput žvakačih guma, mentol bombona, pasti i vodica za ispiranje usta, koje garantuju da će vaš zadah biti bolji. Ipak, mnoštvo proizvoda ipak ne uklanja problem, nego ga tehnički sakriva.

Neugodan zadah izaziva mnoštvo faktora koji uključuju određenu hranu, zdravstvene probleme te loše navike. Moguće je popraviti loš zadah kroz samo par promjena, posebno u vidu higijene zuba. Ipak, moguće je da vaš loš zadah izaziva nešto drugo.

U ovom članku navodimo neke od razloga neugodnog zadaha!

neugodan-zadah-slikovito-prikazan

Hrana

Hrana se rastvara već u ustima te mnoštvo čestica ostaje u našim ustima i oko zuba. To povećava broj bakterija u ustima te može izazvati loš zadah. Naravno, posebna hrana poput bijelog luka, luka i začina dovodi do specifičnog lošeg zadaha – posebno kada tijelo provari hranu koja tada ulazi u krvotok te u pluća. Samim tim, iz pluća se osjeti vaš loš zadah!

 

Loša higijena usta i zuba

Ukoliko ne perete svoje zube redovno, ili ne koristite konac za zube, hrana će se duže zadržavati u vašim ustima i oko zuba što će izazivati loš zadah. Dodatno, stvara se plak na zubima – bakterijski sloj koji iritira vaše desni koje mogu dodatno proizvoditi loš zadah ukoliko krvare. Pored toga, jezik također zadržava bakterije te izaziva loš zadah ukoliko nije ispravno čišćen!

 

Cigarete i duhanski proizvodi

Uvlačenje dima i nikotina u usta i pluća izaziva specifičan loš zadah. Dodatno, pušači imaju veću vjerovatnoću da razviju bolest desni koja je redovni uzrok lošeg zadaha u ustima.

 

Suha usta

Ukoliko su vaša usta redovno suha, to znači da ne proizvodite dovoljno pljuvačke ili se ne hidrirate redovno koliko bi trebali. Suha usta zadržavaju bakterije koje inače pljuvačka čisti te dobijate onaj ‘jutarnji zadah’. Dodatno, ovo stanje se pogoršava ukoliko spavate otvorenih usta, jer će vaša usta biti redovno isušena!

 

Infekcije usta

Nakon određenog stomatološkog zahvata ili operacije, npr. vađenja zuba, izuzetno je bitno paziti na ranu da se ne bi inficirala. Ukoliko dođe do infekcije, ona može izazvati izuzetno neugodan zadah iz vaših usta!

Nadamo se da će vam ove informacije o uzrocima neugodnog zadaha pomoći da razumijete odakle potiče vaš loš zadah ukoliko ga imate, te kako da postupate da bi ga se riješili zauvijek!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku