Izbjegavajte ove sastojke u proizvodima za njegu kose - Iz Prirode
lose-namirnice-za-kosu-featured-image

Izbjegavajte ove sastojke u proizvodima za njegu kose

I muškarci i žene definitivno koriste razne proizvode za kosu – sa primarnim fokusom na žene, obzirom da žene definitivno više vremena posvećuju njezi kose. Postoje mnogi proizvodi za njegu kose, poput šampona, regeneratora, gelova, pjena, lakova.. ipak, vjerujemo da niste znali koliko proizvodi za njegu kose mogu biti opasni jer sadrže različite toksične materije koje mogu naštetiti vašoj kosi, skalpu te generalno vašem zdravlju!

U ovom članku navodimo opasne materije koje sadrže proizvodi za njegu kose!

 

Paraben

Ova hemijska komponenta se nalazi u skoro svim kozmetičkim proizvodima na hemijskoj bazi poput šampona, regeneratora, krema za kosu i slično – zbog konzervacije proizvoda, odnosno produžavanja roka trajanja. Postoji više vrsta parabena, npr. etilparaben, metilparaben i butilparaben koji se također nalaze u proizvodima za njegu kose. Poželjno bi bilo izbjegavati paraben iz razloga što je povezan sa zdravstvenim problemima poput neurotoksičnosti, problemima sa reproduktivnim organima te isušivanjem i iritacijom kože.

paraben-pod-lupom

Triklosan

I ova hemijska komponenta se nalazi u većini kozmetičkih proizvoda za njegu kose – te koristi se za prevenciju od bakterija u proizvodu. Triklosan je sam po sebi dokazan kao komponenta koja je izuzetno iritabilna za kožu te se smatra i potencijalno karcinogenim!

Formaldehid

Formaldehid je dokazano karcinogen – ali se i dalje naširoko koristi u većini proizvoda za njegu kose! Pored svog karcinogenog sastava, formaldehid također nepovoljno djeluje na pluća i disajni sistem, aktivno izazivajući toksičnost u plućima te astmu.

formaldehid

Polietilen-glikol

Polietilen-glikol je hemijska komponenta koja se koristi kao sredstvo za zgrušnjavanje u proizvodima za njegu kose. Polietilen-glikol je trenutno na lošem glasu jer dokazano isušuje kosu od svoje stvarne vlažnosti te je mijenja sa silikonskom vlažnošću koja kosi daje sjaj i mekoću. Samim tim, polietilen-glikol je izuzetno toksičan te bi trebao biti izbjegavan u svakoj situaciji!

Alkohol

Alkohol je definitivno poznata supstanca u kozmetičkim proizvodima te proizvodima za njegu kose. Njegova uloga u sastavu kozmetičkih proizvoda je značajna, jer daje svojstvo evaporacije, te se često nalazi u lakovima za kosu. Neki od alkohola koje možete pronaći u proizvodima za kosu su izopropil, etanol i propanol. Pored toga što suši tjeme, alkohol djeluje negativno na kvalitet kose, izazivajući pucanje vrhova te tanjenje dlake.

alkohol

Navedene hemijske supstance su još uvijek vrlo zastupljene u kozmetici te proizvodima za njegu kose, iako većina navedenih ima izuzetno loš utjecaj na naše zdravlje te na samu kosu. Naravno, teško je izbjeći baš sve navedene supstance – ipak, jedna od potencijalnih solucija jeste koristiti proizvode za njegu kose na 100% prirodnoj, organskoj bazi, koji ne koriste dodatne hemijske supstance!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku