Kako se ispravno zaštititi od UV zračenja - Iz Prirode
uv-zracenje-featured-image

Kako se ispravno zaštititi od UV zračenja

Relativno svi uživamo biti na suncu i sunčati se, nebitno da li je ljeto ili zima – odnosno da li smo na moru, na planini, ili u šetnji po gradu. Ipak, na stranu pozitivni efekti sunca poput D vitamina i stvaranja melanina u koži, sunce ima UV zračenje od kojeg se moramo zaštititi zbog izuzetno negativnih efekata na naše tijelo i posebno kožu. U ovom članku ćemo podrobnije pojasniti šta je to UV zračenje te kako se ispravno zaštititi dok uživate u sunčanom danu!

Šta je UV zračenje?

UV ili ultraviolentno zračenje je vrsta elektromagnetnog zračenja koje može dolaziti prirodnim (sunce) ili vještačkim (solarijum) putem. Ovo zračenje se transmitira kroz valove i čestice varirajućih dužina i frekvencija.

namazana-zena-na-suncu

Koji su tipovi UV zračenja?

Postoji tri tipa UV zračenja:

UVa – najduža valna dužina

UVb – srednja valna dužina

UVc – najkraća valna dužina

UVc i neke UVb zrake su automatski apsorbirane u ozonskom omotaču, implicirajući da Uva zrake su većinom jedine sa kojima imamo kontakt. Obzirom da UVa zrake imaju najdužu valnu dužinu, one dopiru do dermisa, odnosno srednjeg dijela kože – to znači da probijaju vanjski dio kože, odnosno epidermis.

Kako UV zračenje djeluje na tijelo?

Izloženost suncu je vrlo bitno za ljude, jer je to način na koji dobijamo vitamin D3 koji ima značajnu ulogu u razvitku tijela, posebno vezano za mišiće i kosti. Na drugu stranu, UV zračenje ima negativni efekt koji izaziva probleme sa kožom, npr. sunčanih opeklina uslijed izloženosti suncu, fleke na koži, ubrzano starenje kože te rak kože.

Kako se zaštititi od sunčanog UV zračenja?

Postoji mnoštvo metoda kako se zaštititi od sunčanog UV zračenja, ali je najbolja metoda apsolutno izbjeći izlaganje UV zračenju, ukoliko je to moguće. Ukoliko nije, evo par ideja kako se zaštiti od sunčanog UV zračenja:

  • Sklonite se u prirodni hlad
  • Pokrijte osjetljive dijelove tijela, poput glave, vrata i ruku
  • Nosite kačket ili kapu i sunčane naočale
  • Koristite kreme za sunce koje imaju faktor

 

Sve navedene metode će pomoći da se aktivno zaštitite od sunčanog UV zračenja – posebno korištenje kreme za sunčanje čak i kada niste na plaži. Ovo je vrlo bitno znati jer pretjerana izloženost suncu i UV zrakama dovodi do sunčanih opekotina, starenja kože, dermatitisa i eventualno raka kože.

Nadamo se da će vam ovih par savjeta o zaštiti od sunčanog UV zračenja pomoći da se aktivno zaštitite dok uživate na suncu!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku