Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek - Iz Prirode
Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C. 

Svaka mast je sastavljena od molekula koje zovemo masnim kiselinama, a kokosovo ulje obiluje laurinskom (čak 47%), dekanskom i kaprilnom kiselinom. Zahvaljujući tome, podjednako je cenjeno u kuhinji, medicini i kozmetici.

Kokosovo ulje ima osobine da deluje protiv upala, bakterija i mikroba. Istraživanja pokazuju da deluje protiv karijesa i kožnih infekcija. Bogato je antioksidansima pa je efikasno protiv starenja, a podjednako se primenjuje za negu kože i kose. Kokosovo ulje je postalo nezobilazno kako na kuhinjskim tako na kozmetičkim policama. 

Posebno ga vole osobe na keto dijeti, jer pomaže u održavanje  ketoze. Ali sve dijete imaju korist od ovog ulja, jer stvara zdrav osećaj sitosti a pruža mnogo energije

Da li je kokosovo ulje baš svemoćno, deluje li protiv holesterola, da li leči psorijazu i ekcem i šta treba da znamo o njegovoj primeni u kozmetici?

Saznajte sve o upotrebi i vrstama kokosovog ulja, kako da odaberete “pravo” i kako da ga čuvate da biste dobili najbolje od njega.

Kokosovo ulje je hrana, nega i lek, ako se pravilno koristi.

Pritom fantastično miriše!

Ruka prelazi preko glatke kože noge na pozadini sa kokosovim orahom i brijačem

Kokosovo ulje za kosu

Izbor kozmetičkih preparata i tretmana za kosu veći je nego ikada. Većina toga što stavljamo na glavu (posebno boje, izbeljivači, gelovi, lakovi…) iscrpljuje dlaku. To isto čine sunce, vetar i zagađivači.

Na kvalitet i ponašanje dlake deluju  ishrana i raspoloženje, ali zdravlje kose najviše zavisi od nege.

Iscrpljena dlaka gubi svoj protein, istanjuje se, lako se lomi i ostaje bez sjaja. 

Sastav kokosovog ulja je takav (laurinska kiselina) da može duboko da prodre u dlaku, nahrani je i ispuni tamo gdje je njena struktura oštećena.

Većina mineralnih i drugih ulja samo namaste i oblože  dlaku, eventualno pruže veštački sjaj, dok kokosovo ulje zaista nešto i “radi”  –  neguje i oporavlja. To potvrđuju i istraživanja

Kokosovo ulje je podjednako korisno ako se primenjuje pre pranja kose, kao maska ili nakon pranja i sušenja, kao dodatna nega.

Ako ga primenjujete pre pranja, kosa će biti manje podložna oštećenjima zbog dejstva vlage i hemije koju koristimo da operemo glavu.

Masaža glave kokosovim uljem će sprečiti infekcije, pomoći u lečenju peruti i podstaknuti rast dlake. Ako se primeni za oblikovanje i sjaj kose, pruža zaštitu od loših spoljašnjih uticaja, posebno od sunčevog zračenja.

Upotrebljavajte kokosovo ulje za negu kose kako biste regenerisali, nahranili i zaštitili dlaku od daljih oštećenja. 

Kokosovo ulje za lice 

Ulje kokosa je jedno od mnogih zdravih jestivih ulja koja su popularna u nezi kože.

Međutim, retko se pravi razlika između nege kože i nege lica. Osobine kože na rukama i nogama nisu iste kao osobine mnogo osetljivije kože lica.

Dok je za negu kože kokosovo ulje izuzetno dobro, posebno kod suve kože, sklone upalama, ekcemu i psorijazi, za lice baš i nije tako.

Ako nanesete kokosovo ulje na lice, primetićete da je koža dobila izvanredan, mastan sjaj, koji nekako… ne prolazi. 

Za razliku od kose, koja ovo ulje odlično i duboko upija, koža lica to ne može. Molekuli kokosovog ulja mogu da zapuše pore i izazovu komedone, odnosno, bubuljice i akne.

Kokosovo ulje je komedogeno i nije namenjeno nezi masne kože lica.

Od kokosovog ulja najviše koristi može da ima suva koža lica, a ako je vaša koža problematična, možda bi bilo bolje da ga zaobiđete.

Ulja su važan deo nege lica. Ako osetite da vašem licu prija da ga povremeno natrackate kokosovim uljem, možete da ga nanesete samostalno ili u kombinaciji sa drugim hranjivim uljima (jojoba, arganovo, bademovo).

Za dodatnu ishranu može da se meša sa  eteričnim uljima. Lavandino ulje će da smiri kožu i ujednači ten, dok eterično ulje od smilja ima snažan anti age efekat.  

Ako sami razblažujete eterična ulja, vodite računa o tome da budu vrhunske čistoće i posavetujte se sa aromaterapeutom za količine i omere.

Nije svaka koža ista, pa vodite računa o tome da li ulje koje vam se sviđa odgovara vašem tipu kože.  

Crna čokolada u kokosovom orahu na stolu sa plodovima kakaovca

Kokosovo ulje kao lek 

Ulje dobijeno iz kokosa posebno je cenjeno zbog protivupalnog, antibakterijskog i antimikrobnog dejstva. To znači da kokosovo ulje pomaže da se izborite sa infekcijama različitog porekla.

Ovo ulje pokazuje odličnu sposobnost borbe sa gljivičnim infekcijama izazvanim kandidom, zato je poželjno u ishrani osoba koje se muče sa tom napasti. 

Istraživanja pokazuju da upotreba kokosovog ulja podržava zdravu funkciju mozga i borbu sa Alchajmerovom bolešću.

Kokosovo ulje je posebno popularno zato što ne sadrži holesterol, pa se njegova upotreba favorizuje u kuhinji za skidanje holesterola.

Međutim, ulje kokosa je i dalje mast. Samo delom sadrži vrste masnoća koje utiču na porast dobrog (HDL) holesterola, a preterana upotreba će podjednako da podigne i loš (LDL) i dobar holesterol.

Kokosovo ulje može da bude zdrav izbor u kuhinji, ali sa merom. Jednako je kalorično kao i sva druga ulja i masnoće, a delovanje protiv kardiovaskularnih bolesti nije dokazano, poručuju sa Harvarda. Ne preterujete očekujući čuda. 

Kokosovo ulje može da podrži gubljenje sala, da pruži osećaj sitosti i da više energije.

Popularno je mućkanje u ustima kao metoda održavanja oralnog zdravlja (oil pulling). Dokazano deluje protiv karijesa, čisti i izbeljuje zube, ali ipak nemojte sami da pravite paste za zube. Recepti na internetu preporučuju sastojke koji mogu zapravo da ih oboje (kurkuma) ili da kod dugotrajne ili preterane upotrebe oštete gleđ (soda bikarbona).

Za šta se još  koristi kokosovo ulje

Zbog svoje popularnosti i dokazane lekovitosti, kokosovo ulje se doslovno koristi za sve i svašta, od izbeljivanja zuba i oralne higijene do upotrebe tamo gde mu možda i nije mesto, u intimnoj nezi.

Kokosovo ulje prirodno sadrži određen faktor zaštite protiv sunca, smiruje upale i podržava lečenje infekcija, pa se još koristi za sunčanje i lečenje kože.

Evo šta možete da očekujete u široj primeni.

Kokosovo ulje za kožu

Kokosovo ulje na kožu deluje hranjivo, čuva je od gubitka vlage, smiruje iritacije i upale, a posebno je dobro za suvu kožu tela.

Od kokosovog ulja korist može da ima koža pogođena ekcemom, atopijskim dermatitisom i psorijazom. To je zato što masnoće prisutne u kokosu deluju protiv upala i infekcija. 

Kokosovo ulje deluje protiv starenja kože zahvaljujući antioksidativnom sastavu.

Uvek je važno da u nezi koristite hladno ceđeno, čisto, nerafinisano devičansko ulje kokosa.

Ne brinite ako je ulje u krutom stanju, već u dodiru sa kožom počeće da omekšava. Pre nanošenja na kožu možete i da ga  istopite između dlanova.

Kokosovo ulje za sunčanje

Kokosovo ulje prirodno sadrži faktor zaštite od sunca. Mišljenja oko toga koliko snažno štiti od zračenja su podeljenja.

Sigurno je da je faktor zaštite od sunca u kokosu barem 9, a ne blokira više od 20% štetnog zračenja. To se smatra niskim faktorom zaštite, pa može da bude efikasno bez dodatnih krema u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Kao i svako ulje, kokosovo ulje privlači sunce, pa može da utiče na brže tamnjenje kože. “Čvarenje” se ne preporučuje, pa nemojte da koristite ovo ulje da biste dodatno potamneli. Sunce je važno za sintezu D vitamina, ali svako duže izlaganje oštećuje kožu i može da bude opasno.

Kokosovo ulje štiti kožu od gubitka vlage il iscrpljenosti suncem i morem, pa je idealno za negu posle sunčanja i smirivanje eventualnih upala nastalih zbog opekotina od sunca.

Kokosovo ulje za intimnu negu

Opšta popularnost kokosovog ulja uticala je na mišljenje da ono može da deluje protiv vaginalne suvoće, kao lubrikant ili da spreči i zaleči vaginalne infekcije.

Najmanje 75% žena barem jednom tokom života propati zbog gljivične infekcije. Najmanje 50% žena ima infekciju više nego jednom.

Usled hormonalnih promena, stresa, a posebno u menopauzi, žene mogu da trpe bol, svrab i pojačanu sklonost infekcijama u intimnom području pa traže prirodan lek.

Kokosovo ulje deluje protiv infekcija i gljivica, ali to ne znači da odgovara intimnom području.

Evo istine.

Kiselost u vagini prirodno ubija gljivice i bakterije, a svaki poremećaj kiselosti čini je podložnom infekciji.

Ph vrednost je ključna: pH vrednost u vagini je između 3,5 i 4,7. Važno je da ne remetimo pH ravnotežu ovog osetljivog područja. 

Vrednost kokosovog ulja je zaista niža, oko pH 5,5, ali to nije dovoljno nisko da bi odgovaralo intimnoj nezi.

Zapravo, većina testiranih kokosovih ulja ima i pH 7. Ukratko, ovo ulje nije namenjeno nezi intimnog područja. Naprotiv, takvom njegovom primenom možete da napravite haos.  

Kokosovo ulje jeste čisto, zdravo, duboko negujuće i sposobno da se bori sa infekcijama, ali zbog svoje pH vrednosti nikako ne odgovara nezi intimnog područja.

Žensko telo u crnom donjem vešu u kupatilu sa kozmetičkim sredstvima i kokosovom.

Kokosovo ulje – vrste i način čuvanja

Kokosovo ulje se dobija ceđenjem svežeg ili osušenog kokosovog mesa.

Za nerafinisano, devičansko ulje kokosa koristi se sveže meso.

Suvom metodom meso zrelog kokosa se ubrzano suši uz vrlo malu količinu toplote, a onda cedi u mašini za dobijanje ulja.

“Vlažnom” metodom mašinom se tešti kokos za dobijanje mleka i ulje, a mleko se dalje odvaja posebnim metodama. 

Takvo ulje ima tačku dimljenja 175° C i može da se koristi za kuvanje, ali se ne preporučuje za duboko preženje.

Hladno ceđeno ulje nastaje bez upotrebe toplote. Temperatura prilikom ceđenja ostaje niska i smatra se da je ovo ulje najvrednije jer gubi najmanje svojih zdravih sastojaka.

Rafinisano kokosovo ulje se cedi presovanjem u mašini, a onda se zagreva da bi se izvukao miris iz njega i izbeljuje se. To se radi filtriranjem, uklanjanjem nečistoća, a nekada i primenom hemijskih sredstava. 

Ovako dobijeno ulje ima višu tačku dimljenja (od 200° do 230°C), nema ukusa ni mirisa i zato ima širu primenu u kulinarstvu. 

Delomično hidrogenizovano kokosovo ulje nastaje kada se mala količina nezasićenih masti u kokosovom ulju hidrogenizuje. To se radi da bi ulje imalo duži rok upotrebe. Tako nastale masti nisu zdrave i treba ih izbegavati. Čitajte deklaraciju da ih izbegnete.

Rafinisano ulje kokosa može da traje nekoliko mesci, dok devičansko ulje traje i godinama, ako ga pravilno čuvate.

Kosovo ulje se čuva na tamnom i hladnom mestu, može i frižideru. Znate da je rok istekao po promeni boje, mirisa i pojavi plesni.

Za lečenje i negu koristite samo hladno ceđeno, devičansko ulje kokosa, bez dodatih aditiva i konzervansa.

Crna čokolada: domaći recept sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je odličan izvor masnoća koje zapravo pomažu da gubite salo i fenomenalan izvor energije. Crna čokolada je dozvoljena i na dijetama, a već mala količina može dobro da utiče na zdravlje srca i mozga i da poboljša raspoloženje.

Za dobro raspoloženje, crnu čokoladu sa kokosovim uljem možete da napravite i kod kuće. 

Potrebno vam je:

  • 1/2 šoljice devičanskog kokosovog ulja
  • 1/2 šoljice tamnog kakaa
  • 3 kašike meda
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Na nežnoj temperaturi istopite kokosovo ulje i umešajte kakao dok se sve dobro ne sjedini. Umešajte med i vaniliju, ali vodite računa da temepratura ne prelazi tačku topljenja kokosa, da biste sačuvali nutritivne vrednosti meda.

Kada sve dobro sjedinite, sipajte u kalup ili na fleksibilnu tacnu. Držite u frižideru najmanje sat vremena, da se smesa stegne.

Konzumirajte zdravu čokoladu sa kokosovim uljem za dobru energiju i još bolje raspoloženje!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku