Perut nije bolest, nego problem koji je lako rješiv! - Iz Prirode
perut-na-odjeci

Perut nije bolest, nego problem koji je lako rješiv!

Šta je perut?

Primjetili ste male bijele pahuljice na odjeći? Vrlo je moguće da imate perut! Koliko se samo puta desilo da vam upravo te bijele pahuljice naruše vaš savršen izgled na nekom važnom sastanku ili bitnom prijemu? Ovo pitanje je primarno upućeno muškom polu, jer se perut nešto češće javlja kod muškaraca – čak 40% muškaraca ima problem sa peruti! Ipak, perut jeste problematična, ali nije nerješiva, te u današnjem vremenu, vrlo je lako sanirati!

anatomski-prikaz-peruta

Kako se stvara perut?

Ćelije u tijelu imaju svoj vijek trajanja, što implicira da odumiru, ali i da se regeneriraju – stvarajući nove ćelije koje preuzimaju njihovu ulogu. Jednak je slučaj sa epidermom, površinskim slojem kože, gdje ćelije ćak odumiru i češće zbog kontakta sa vanjskim svijetom. Ipak, u određenim slučajevima, stvara se asinhronizacija obnavljanja ćelija gdje nove ćelije se stvaraju puno brže nego stare odumiru. U predjelu dlake na kosi je nastanjena pytirosporum ovale, gljivica koja utiče na vlažnost tjemena kose – te u slučaju asinhronizacije ćelija, ova gljivica isušuje kožu tjemena puno brže nego inače. To dovodi do aktivnog ljuštenja kože u vidu bijelih ljuspica, poznatijih kao perut. Čitav proces je popraćen izazivanjem svraba na tjemenu, što dodatno pogoršava situaciju ljuštenja kože!

Interni tjelesni faktori koji podstiču perut

Perut većinom izazivaju interni faktori u tijelu, poput povišenog stresa, nedostanka cinka, vitamina B te nedostatka dobrih masti u tijelu! Ipak, glavni krivac za pojavu peruti je suha koža. Specifično, perut se najčešće pojavljuje tokom perioda jeseni i zime, uslijed kombinacije hladnog vazduha i unutrašnje toplote – što dovodi do isušivanja kože. Dodatno, pojavljivanje peruti može biti i genetski predodređeno!

Mitovi o peruti

Postoji nekoliko mitova o peruti koji jednostavno nisu tačni ili nisu dokazani, a mnoštvo ljudi vjeruje da je tako. Mitovi o peruti su:

  • Perut prorjeđuje kosu i dovodi do opadanja kose
  • Perut znači da vam je kosa i koža glave prljava
  • Sirće i šampon za bebe će pomoći kod peruti

Navedeni mitovi jednostavno nisu tačni – pojavljivanje peruti ne znači da ste prljavi niti da će vam opasti kosa. Naravno, šampon za bebe i sirće vam također neće pomoći.

Kako se riješiti peruti?

Stručnjaci preporučuju specijalne šampone i kreme, koje su posebno kreirane za borbu protiv peruti. Također, vrlo je bitno da razumijete u kojem stadiju peruti se nalazite te kakav vam je tip kože da biste znali koji preparat za perut koristiti. Dodatno, bitno je koristiti i proizvode za hidrataciju kože te antibakterijsko dejstvo, što će umnogome pomoći da vratite hidratantnost kože na skalpu. Jedan od najboljih savjeta za ljude sa peruti jeste da se ne češete! Češanje izuzetno pogoršava stanje peruti te ćete primjetiti više peruti kako se više češete!

Perut nije nerješiva! Bitno je samo pratiti ispravne korake u postupanju protiv peruti – poput izbjegavanja češanja te korištenje ispravnih proizvoda protiv peruti plus ispravna hidratacija skalpa uz hidratantne proizvode. Ne dopustite da vam perut kvari izgled na sastanku, večeri ili prezentaciji!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku