Putujete kao dijabetičar? 5 stvari koje morate znati prije nego spakujete kofere - Iz Prirode
na-aerodromu

Putujete kao dijabetičar? 5 stvari koje morate znati prije nego spakujete kofere

Dijabetes melitus, odnosno šećerna bolest, je grupa bolesti koje utiču na procesuiranje šećera u krvi. Samim tim, vaš metabolizam drukčije razrađuje šećer u krvi, što dovodi do povišenog nivoa šećera, obzirom da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi optimalno. Komplikacije u dijabetesu mogu biti kobne ukoliko nisu tretirane – te neke od potencijalnih komplikacija su dijabetička ketoacidoza, hiperosmolarno hiperglikemijsko stanje, kardiovaskularna bolest, srčani udar, gubitak vida te kognitivna oštećenja.

cura-meri-secer

Izuzetno je bitno ispravno postupati u slučaju dijabetesa – ukoliko je to tip 1 dijabetes, injekcije inzulina su neophodne! U slučaju dijabetesa tipa 2, zdrava ishrana i fizička aktivnost su primarne, kao i izbjegavanje pušenja. Dodatno, i tip 2 dijabetičara koriste lijekove te vrlo je bitno da piju dovoljno tekućine.

Prema istraživanju iz 2019. godine, estimirano je da 463 miliona ljudi ima dijabetes te 90% slučajeva je dijabetes tipa 2. To znači da 8.8% od sveukupne odrasle populacije ima dijabetes! Stoga, obzirom da je dijabetes veoma zastupljena bolest, od velike važnosti je znati postupati u različitim situacijama kada je u pitanju dijabetes. U ovom članku, navodimo procedure koje morate znati kada putujete kao dijabetičar koristeći avion.

  • Imajte doktorsku potvrdu o dijabetesu uz sebe

Ukoliko imate doktorsku potvrdu o dijabetesu, te da li imate tip 1 ili tip 2 dijabetes, umogome ćete olakšati aerodromskom osiguranju i ostalom osoblju po pitanju procedura ukrcavanja na avion – jer imate pravo na olakšano ukrcavanje koje treba biti brže i jednostavnije nego inače!

  • Provjerite sa aviokompanijom šta je dopušteno da unesete u avion

Vrlo je bitno provjeriti sa vašom aviokompanijom oko politika unošenja stvari u avion, obzirom da postoje neke razlike između aviokompanija. Ipak, za ljude sa dijabetesom postoji generalna iznimka po ovom pitanju – ukoliko ste dijabetičar, imate pravo da zaobiđete pravilo o tečnostima na avionu, poput sirupa i lijekova, sokova te gelova koji omogućavaju hlađenje inzulina! Naravno, navedeni predmeti moraju biti skenirani kroz x-zrake koje su obavezni dio aerodromske kontrole!

  • Ponesite medikaciju u ručnoj prtljazi

Obzirom da vam je kao dijabetičaru dopušteno da imate medikaciju sa sobom u ručnoj prtljazi, obavezno ponesite posebnu torbicu u koju ćete staviti svoje lijekove poput inzulina, inzulinskih tableta, te glukoznih tableta. Potrudite se da imate hladni gel za inzulin! Dodatno, ponesite duplo više lijekova nego koliko vam inače treba – ukoliko se nešto desi sa vašim lijekovima, bolje je da budete pripremljeni!

  • Osigurajte se!

U slučaju da nešto pođe po zlu u avionu ili u vašem odredištu, bitno je da ste osigurani da bi mogli dobiti medicinsku pomoć ili čak u slučaju da fulite vaš let. Također, vaše osiguranje može pokrivati i lijekove za dijabetes ukoliko vam zatrebaju!

  • Obavezno ponesite zdrave grickalice i glukozne tablete

Nemojte jesti brzu hranu iz aviona – pripremite sebi zdrave grickalice koje ne zahtijevaju frižider ili hladan prostor. Naravno, morate brinuti kako grickalice koje ponesete utiču na vaš nivo šećera u krvi. Neke od najboljih opcija zdravih grickalica za dijabetičare su lješnjaci, bademi i orasi, krekeri, kokice i sušeno voće.

Vaše putovanje kao dijabetičar će biti umnogome olakšano ukoliko budete pratili ovih 5 savjeta o aerodromskim procedurama te ponašanju u avionu. Znajte da je vaš status kao dijabetičara prepoznat kao ozbiljan zdravstveni problem, stoga iskoristite sve moguće povlastice koje vam aviokompanija nudi – obavezno ponesite flašu soka ili vode u avion, kao i medikaciju te grickalice. Sretan put!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku