Indeks telesne težine (BMI) – koja je vaša idealna kilaža? - Iz Prirode
bmi-featured-image

Indeks telesne težine (BMI) – koja je vaša idealna kilaža?

Šta je indeks telesne težine?

Indeks telesne težine, eng. Body mass index ili skraćeno BMI je procena masnoće u telu bazirana na visini i težini. Ovaj indeks ne meri masnoću u telu direktno koristeći fizičke alate, nego pomoću jednačine  daje rezultat koji kaže da li imate zdravu ili nezdravu kilažu.

Visok, normalan i nizak BMI i idealna težina?

Visok BMI je znak da imate previše masnoće u telu i oko organa – suprotno od toga, nizak BMI rezultat je znak da imate premalo masnoće u telu. Naravno, što je veći BMI, to postoje veće šanse da dobijete određeni zdravstveni problem vezan za povišenu kilažu, poput srčanog udara, srčane bolesti, začepljenih vena, visokog pritiska i dijabetesa. Dodatno, nizak BMI može dovesti do pada imunog sistema, anemije, itd.

BMI može biti izuzetno koristan ukoliko ga koristite ispravno – najveća prednost BMI jeste što ga možete izračunati sami koristeći jednostavnu jednačinu plaćanja nekog merenja i ovo možete uraditi od kuće. Ipak, treba biti oprezan koristeći BMI jer ova mera je samo okvirna procena, što znači da rezultat može da bude veći ili manji od realnog (posebno u slučaju sportista ili mišićavih ljudi).

BMI kalkulacija i rezultati (za starije od 18 godina)

Indeks telesne težine je vrlo lako izračunati. Sve što treba da uradite jeste da ubacite vašu tačnu kilažu i visinu u sledeću formulu:


slika-formule--za-indeks-tjelesne-mase

BMI rezultati za starije od 18 godina su unificirani i standardizovani u 4 kategorije: nedovoljna kilaža, normalna kilaža, prekomerna kilaža, gojaznost.

BMI rezultatStatus kilaže
Ispod 18.5Nedovoljna kilaža
18.5 – 24.9Normalna kilaža
25.0 – 29.9Prekomjerna kilaža
30.0 i iznadGojaznost

Ljudi se debljaju kao rezultat premećene ravnoteže u organizmu. Telu je potrebna određena količina energije iz hrane da bi moglo da funkcioniše. Ova energija se dobija u obliku kalorija. Vaša će težina uglavnom ostati ista kada svakodnevno unosite isti broj kalorija koliko vaše telo koristi ili „sagoreva“. Ako unesete više kalorija nego što sagorite, s vremenom ćete se udebljati. Upravo iz ovog razloga je bitno znati koji je vaš indeks telesne težine i proceniti koja bi bila vaša idealna težina – pa ako nikada niste uradili test, obavezno ga uradite!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku