Kako prepoznati vaš tip kože? | Njegujte kožu na ispravan način - Iz Prirode
devojka-dira-lice

Kako prepoznati vaš tip kože? | Njegujte kožu na ispravan način

Različiti tipovi kože zahtijevaju različit tretman! Ovo je vrlo logično, jer se tipovi kože razlikuju u hidratantnosti kože, zategnutosti, kvalitetu, itd., te različite metode su aplikativne za najbolje rezultate! Međutim, ukoliko ne znamo naš tip kože, naša skincare rutina može umnogome pogoršati situaciju ili jednostavno ne donositi promjene koje želimo.

Postoji nekoliko stvari na koje trebamo obratiti pažnju, poput nivoa hidratantnosti (vode u našoj koži) koji direktno ureduje kožnu elastičnost, nivoa osjetljivosti kože na eksterne i interne efekte te nivo uljanosti kože. U ovom članku, pojašnjavamo koji tipovi kože postoje, kako prepoznati karakteristike vašeg tipa kože, te kako ispravno tretirati vaš tip kože!

suva-koza

Suha koža

Kako prepoznati suhu kožu?

Problem suhe kože jeste što joj fali hidratacije – te je možete prepoznati po guljenju te suhoj iritiranosti. Vrlo često, ljudi sa suhom kožom imaju problem sa porama te to uzrokuje probleme sa kožnim disanjem, što narušava kvalitet kože. Ovo upravo izaziva slabiju elastičnost kože te grubo lice. Pored toga, koža je suha i relativno iritabilna po cijelom tijelu – te mogu nastati crvene fleke na rukama, laktovima i nogama.

 

Šta pogoršava suhu kožu?

Suhu kožu možete vrlo lako dalje pogoršati, te su slijedeći razlozi većinom najčešći ukoliko se ovo desi:

 • Genetski imate suhu i relativno nekvalitetnu kožu
 • Prolazite kroz određene hormonalne promjene ili jednostavno koža stari
 • Vremenske promjene koje štete koži poput sunca, vjetra ili niskih temperatura
 • Vrući tuš koji je pretjerano vruć ili predugo traje
 • Određeni proizvodi poput sapuna i sl.

 

Savjeti za njegu suhe kože

Ukoliko želite da ispravno tretirate vašu suhu kožu, ovo su neki od najboljih savjeta kako je njegovati:

 • Ne tuširajte se predugo ili prečesto, te izbjegavajte vrelu vodu
 • Jaki, parfumizirani i abrazivni sapuni štete vašoj koži – izbjegavajte takve proizvode, te koristite nježnije sapune
 • Izbjegavajte korištenje mrežica za tuširanje te ostalih abrazivnih pomagala
 • Hidratizirajte vašu kožu odmah poslije tuširanja sa hidratantnom kremom ili losionom
 • Ukoliko koristite proizvode za čišćenje, obavezno se zaštitite rukavicama te majicama dugih rukava
osetljiva-koza

Osjetljiva koža

Kako prepoznati osjetljivu kožu?

Ovaj tip kože je izuzetno iritabilan – crvenilo i iritacija su vrlo česte pojave kod osjetljivog tipa kože, te mogu biti dodatno pogoršani ukoliko određeni proizvod ne odgovara ovom tipu kože. Ovaj tip kože možete prepoznati ukoliko vas svrbi koža ili je upaljena. Prema stručnjacima, skoro 60% muškaraca te 70% žena ima osjetljivu kožu.

Šta pogoršava osjetljivu kožu?

Osjetljiva koža je – osjetljiva, stoga je bitno koristiti proizvode koji su nježni prema koži. Ipak, postoji mnoštvo razloga koji pogoršavaju osjetljivu kožu:

 • Jaki i abrazivni proizvodi za kožu
 • Pogrešni proizvodi za kožu
 • Nedovoljna higijena kože lica i tijela
 • Prekomjerno pušenje i konzumiranje alkohola

Kako njegovati osjetljivu kožu?

Ukoliko želite da izbjegnete efekte osjetljive kože, primijenite naredne savjete:

 • Zaštitu od UVA i UBV zračenja shvatite ozbiljno te nanosite kremu za zaštitu od sunca
 • Koristite nježne produkte za njegu lica i tijela
 • Pojačajte unos vode na dnevnoj bazi
 • Otkrijte šta izaziva vašu osjetljivost kože

Uljasta koža

Kako prepoznati uljastu kožu?

Ovaj tip kože uzrokuje pretjerana aktivnost lojnih žlijezda koje izazivaju masnu i svjetlucavu kožu – te vrlo često izaziva probleme sa aknama, bubuljicama i miteserima. Problem ovog tipa kože jeste proširenost pora, što dovodi do navedene kompleksije kože. Da bi provjerili da li imate ovaj tip kože, uzmite maramicu, obrišite vaše lice te posmatrajte da li postoje masni tragovi na maramici. Ukoliko da, onda je uljasta koža vaš tip kože.

Šta pogoršava uljastu kožu?

Do uljaste kože može dovesti širok spektar efekata, ali najčešći uzročnici te akteri u pogoršanju uljaste kože su pubertet, hormonalne promjene i disbalans, stres, te vlažnost zraka i toplota. U pubertetu se dešavaju razne hormonalne promjene, što dovodi do masne kompleksije lica – koja je vrlo često popraćena bubuljicama, aknama, miteserima te ostalim nečistoćama na licu i tijelu. Navedene faktore je bitno izbjegavati ukoliko želimo da izbjegnemo pogoršanje kod uljaste kože.

Kako njegovati uljastu kožu?

 • Ispravno čišćenje kože je ključ kod tretiranja uljaste kože – bitno je prati lice i tijelo par puta, te posebice nakon znojenja
 • Izbjegavati abrazivne proizvode i peškire
 • Nipošto ne dirati lice, odnosno ne čačkati ili istiskati bubuljice jer to dovodi do pogoršanja stanja ili eventualne infekcije lica
 • Ne koristiti proizvode koji začepljavaju pore

 

Kombinacija suhe i uljaste kože

Kombinacija suhe i uljaste kože je nezgodna, jer u isto vrijeme morate tretirati kožu kao da je suha i uljasta u isto vrijeme – t-zona okolo čela i očiju ima tendenciju da bude masna, ali vaši obrazi imaju tendenciju da budu suhi i bjelkasti. Savjeti za suhu, kao i uljastu kožu se primjenjuju na kombinaciju suhe i uljaste kože!

Normalna koža

Normalna koža nije problematična – te je najpoželjniji tip kože. Standardna njega lica uz čišćenje lica, hidrataciju te povremenu eksfolijaciju će uraditi dovoljan posao da vaša koža bude savršena! Normalna koža ima odličnu kompleksiju lica te većinom nema toliko nedostataka. Dodatno, nije toliko senzitivna te promjenjiva.

 

Od velike bitnosti je da znate prepoznati vaš tip kože – iz razloga da bi znali kako da je tretirate! Nadamo se da će vam naše pojašnjenje različitih tipova kože pomoći u dodatnom razumijevanju vaše kože te skincare rutine koju aplicirate na dnevnoj bazi. Sve u svemu, hidratacija kože, interno i eksterno, je jedna od najbitnijih stvari za kvalitet kože – ali, pored toga, razumite vaš tip kože za bolju i jednostavniju njegu lica i kože!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku