Znate li šta jesti ukoliko imate visok nivo šećera u krvi? - Iz Prirode
merac-za-secer

Znate li šta jesti ukoliko imate visok nivo šećera u krvi?

Za ljude s predijabetesom, dijabetesom ili drugim stanjima koja utječu na šećer u krvi, dijeta je glavni dio održavanja zdravog nivoa šećera u krvi. Iako faktori poput tjelesne težine, aktivnosti, stresa i genetike također igraju ulogu u održavanju šećera u krvi, pridržavanje zdrave prehrane presudno je za kontrolu šećera u krvi.

Dok neke namirnice, uključujući predmete s visokim udjelom dodanog šećera i rafinirane ugljikohidrate, mogu doprinijeti fluktuacijama šećera u krvi, druge mogu optimizirati kontrolu šećera u krvi, istovremeno promovirajući cjelokupno zdravlje.

dijeta-za-dijabeticare

U ovom članku navodimo najbolju hranu za dijabetičare, te one koji žele da regulišu nivo šećera u krvi!

Brokule

Sulforafan je vrsta izotiocijanata koji ima svojstva smanjenja šećera u krvi. Ova biljna hemikalija nastaje kada se brokula usitni ili sažvače uslijed reakcije između glukozinolatnog spoja nazvanog glukorafanin i enzima mirosinaze, koji su koncentrirani u brokuli.

Morski plodovi

Plodovi mora, uključujući ribu i školjke, nude vrijedan izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i antioksidansa koji mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi. Proteini su neophodni za kontrolu šećera u krvi – pomažu u usporavanju probave te sprečavaju rast nivoa šećera u krvi nakon obroka, kao i povećava osjećaj sitosti. Pokazano je da visok unos masne ribe poput lososa i srdele pomaže u poboljšanju regulacije šećera u krvi.

Tikva

Bundeva je bogata ugljikohidratima zvanim polisaharidi, koji su proučavani zbog njihovog potencijala u regulaciji šećera u krvi. Pokazalo se da tretmani ekstraktima i prahom bundeve značajno smanjuju nivo šećera u krvi i u ispitivanjima na ljudima i na životinjama.

Orasi i orašasto voće

Istraživanja pokazuju da jedenje orašastih plodova može biti učinkovit način za pomoć u regulaciji nivoa šećera u krvi. Studija na 25 osoba sa dijabetesom tipa 2 pokazala je da konzumiranje kikirikija i badema tokom dana kao dio dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata smanjuje razinu šećera u krvi natašte i nakon obroka.

Bamija

Bamija je voće koje se obično koristi poput povrća. Bogat je izvor jedinjenja za smanjenje šećera u krvi poput polisaharida i flavonoidnih antioksidanata. U Turskoj se sjeme bamije već dugo koristi kao prirodni lijek za liječenje dijabetesa zbog svojih moćnih svojstava smanjenja šećera u krvi. Ramnogalakturonan, glavni polisaharid u bamiji, identificiran je kao moćno antidijabetičko jedinjenje.

Grah

Grah i leća bogati su hranjivim sastojcima, poput magnezijuma, vlakana i proteina, koji mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Posebno su bogate topljivim vlaknima i otpornim škrobom, koji pomažu u usporenoj probavi i mogu poboljšati reakciju šećera u krvi nakon obroka.

 

Ukoliko jedete navedenu hranu, vaš nivo šećera u krvi će biti optimalan! Dodatno, ukoliko ne jedete a imate problema sa nivoom šećera u krvi, ovo je hrana koju morate probati jer na prirodan način reguliše vaš nivo šećera u krvi!

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Tabela Sadržaja

Popularno

Preporučujemo za vas

Devojka duge negovane kose drži u ruci Herell losion protiv opadanja kose

HERELL | Losion protiv opadanja kose

Herell losion je specijalizovani preparat na bazi prirodnih ulja i tinktura protiv opadanja kose. Losion eliminiše suvu i masnu perut, svrab glave, sanira upale i

Kokos, kokosovo ulje i kašičica s uljem na palmi

Kokosovo ulje za kosu, lice i kao lek

Ulje dobijeno iz kokosovog ploda većinom je bogato zasićenim mastima, zbog čega ima kruto stanje na nižim temperaturama, a postaje ulje iznad 24° C.  Svaka

Negovano lice mlade žene nežno dodiruje ruka na posteljini sa laticama ruže

Ulje za lice | Napredna nega i masaža lica

Osnovna nega lica podrazumeva redovno čišćenje i hidrataciju lica. Stres, zagađivači u vazduhu, ishrana, UV zračenje, vetar, pojačana vlaga ili hladnoća, starenje, hormonalne probeme – sve

Jer sve što nam treba
je već tu

Kontakt informacije

Zapratite nas

Ostavite nam poruku